Ilmu Laduni di universiti kehidupan

Selasa, 18 September 2012


 fuh ! dah lame tak update blog, asik update status kat facebook je, tajuk tu sebenarnye sajeje, penceritaan aku xde kene mengena ngan tajuk pon, tapi sekadar , err ! senang cite aq xtaw nak buat tajuk ape,dari situ la tercipta tajuk diatas, korang semua tahu kan maksud ilmu laduni tu?
pada yang tak tahu, sebenarnye ilmu laduni tu adelah ilmu yg dapat secara semulajadi tanpa 
berguru,
sungguh beruntungnya kepada sesiapa yang mendapat ilmu laduni,anugerah tuhan,

sebenarnya aku tak update blog pasal aku lupa password kejap, haha ! sooo sad! aku ingt dah 
kehilangan blog kesayangan ni ha !dan diwaktu waktu boring seperti sekarang, blog tiade
menemani aku, nak tulis diari ! tangan dah tergetaq getaq ni xtahan, banyak mende aku nak cite,
lastly cerita hanya tinggal cerita, pasal aku dah lupa isi kandungan cerita tu cemana, 

ok, sebelum aku beredar, nak tunjuk je kat korang snapscreen simsimi yang paling aku sayang, 
hehehe
k bye ! enjoy !




Contest Bro Framestone -bina dialog-

Jumaat, 27 Julai 2012
bro,..ayat saye tak best..idea takde,perut lapar..sahur air tea je tadi.. -ok tak alasan ni?-

dalam pic ni saya kenal mat saja je..dan saya conpius,WANITA itu tunang bro atau tunang mat saje ek?...
harap bro sudi menjawab persoalan ni..hehe

korang nak join boleh je.. klik  CONTEST BRO FRAMESTONE

Obsesi terhadap ulzang

Sabtu, 7 Julai 2012


jika di lihat, girl skarang ramai yg obses dengan ulzzang
ulzzang bermaksud ''wajah terbaik'' dalam bahasa korea.. wajah yg comel ini menjadi kegilaan ramai
bila pose je,mesti nak buat mata bulat,mulut kecik,muka   kecik and muncung maybe
selalunya,korea/jepun..amat sesuai dengan ulzzang kerana mereka  mempunyai wajah yg kecil mcm porselin
even mata diorang sepet..still boleh besarkan dengan  bantuan contact lens..
tak cukup bulat kalau sekadar contact lens,mesti ditambah dengan eyeliner dan bulu mata palsu



tak cukup dengan tu..posing msilah beserta dengan gaya yg cute.. contohnya tangan arnah,muka nak nangis,muka  terkejut sambil bulatkan mata, etc



tapi kalau dh fake tu..fake la jugak..memang la org tengok cntik..tp fake..

nota-naughty - aku slalu buat pose mcm kat atas,tapi xtaw plak namanya ulzzang

Gadis yang bergantung pada make-up untuk cantik

Isnin, 25 Jun 2012


ramai tak percaya bahawa wanita diatas ni adelah org yg same,tapi yg sebenarnya,memang org yg sama








Marilyn Monroe sebelum dan selepas makeup

aku tanpa mak-up papepon..hahaha..dark circle... -abaikan-

''setiap perempuan sebenarnya amat sukakan cantik..kalau boleh,setiap hari nak orang pandang dia cantik..bukan untuk lelaki je,malah untuk diri sendiri..bila cantik..kami puas''
kata2 yang biase dengar,tapi sejauh mana kebenarannya,memang benar,bukannya nak mengaut kepujian,atau nak menarik perhatian,tetapi atas dasar kepuasan diri sendiri,tapi kecantikkan natural bukan semua ade..

apepon,kecantikkan wajah sekadar subjektif..lagipon,tua nanti berkedot gak..
takde ape milik kita,semuanya milik Allah..semua yang ada Allah yang punya
Tuhan pinjam kan sekejap je..Tuhan boleh tarik bila-bila masa..

petua cantik - makan ayam kampong dara.
                   - jangan tidur pagi,lepas asar
                   - sentiasa senyum
                   google sendiri
kalau wajah cantik,jagalah ia,kalau tak cantik,peliharalah ia..percayalah..setiap perempuan dilahirkan dengan kecantikkan tersendiri..

nota-naughty - kecantikkan hati  yg hakiki

aku tidur lepas asar,tak gila pon

Ahad, 24 Jun 2012


aku nak share satu cerita tentang seorang manusia yang degil..
selalu kita dengar tidur lepas asar adalah mewarisi kegilaan..jom baca ayat bawah ni dulu
"Tidur di siang hari amat dikeji kerana ia akan mewarisi penyakit kebengkakkan (muka kelihatan sembab dan tidak bercahaya) malapetaka, merosakkan warna kulit, menimbulkan penyakit radang limpa, melemahkan urat saraf dan melemahkan syahwat. Sekeji-keji tidur ialah ketika awal hari (matahari terbit) dan terlebih keji lagi ialah tidur di akhir siang hari (selepas Asar)."

Setengah ulama mengatakan:
"Sesiapa yang tidur selepas Asar sehingga terganggu kewarasannya maka janganlah ia mencaci selain daripada dirinya sendiri.




alkisahnya,ade seorang manusia yang degil,ditegur jangan tidur lepas asar,tapi dia tak pernah peduli..
apabila dinasihat,dia akan cakap ''aku tidur lepas asar,tak gila pon''


hingga akhirnya,dia sentiasa istiqamah tidur lepas asar,
suatu hari,sewaktu kawan-kawannya tengah study,tiba -tiba hamba Allah ni cuit and cakap, ''aku tidur lepas asar,tak gila pon''
kawannya pelik dan terus bersuara, ''bila mase aku tanya kau''
dan semenjak dari hari itu,setiap kali bertemu sesiapapon,dia akan cakap '''aku tidur lepas asar,tak gila pon''


nota-naughty - jgn sesekali mencela hukum Allah

story about sicomel

Khamis, 21 Jun 2012
kenalkann kawan2 and reader-reader..my cutest cat...a.k.a suami tiri..eh..haha

comel kann....ini time dia duk tengok cicak,..comel sgt..aku selalu duk cium2 dia sampai dia rimas

ini sesi fotography dalam bilik...
ini time dia tidur..memang aku suka kacau kalau dia tengah tidur...terserlah kecomelan


ini pula time dia nak test bukak ikatan kat tiang,aku sajeje ikat dia,pasal dia suka keluar rumah,kat luar tu biawak besar2 mcm alligator..mcm manela nak lepaskan sicomel ni..






ini sewaktu dia kacau barang aku,time aku snap ni dia tak sedar aku kat belakang,lepas dengar bunyi kamera,dia pandang kat aku then terus lari..haha..kantoii




dia memang macam ni,suka punahkan barang mainan..aku kasi bear,memang rabak bear tu dia gigit..

nota-naughty - sicomel aku ni sgt cerdik and panas baran..dia pandai mengamuk kalau orang tak kasi ape yg dia nak

Bagaimana menjadi kawaii

aku sebenarnye baru tau maksud kawaii ni. ...sajeje nak share cemana nak jd kawaii tapi still berlandaskan agama..


  • muslimah pon boleh jd kawai dengan menambah aksessori seperti brooch reben di selendang,jgn keterlaluan,less is beautifull..
  • gadget2 seperti cell phone boleh dihias dengan sesuatu yg comel seperti hello kitty etc..
  • make-up jgn keterlaluan,natural is prettier..jgn sesekali pakai eyeshadow yg gelap..sekadar white eyeliner and sedikit gel eyeliner berwarna hitam diatas kelopak mata..lipstick or lipsgloss yg berwarna pink natural untuk keserian shj..
  • bila ketawa,tutup mulut,means bukan mcm awek gedik,but solehah..
  • sentiasa senyum even ada masalah tapi bertempat
  • lemah lembut and sukakan haiwan comel seperti kucing,panda etc
  • gunakan accessories yg simple di muka seperti spec cute..simple kann
  • kekalkan muka comel kalau merajuk..
  • jaga kebersihan..
  • sukakan kanak-kanak
  • bercakap dengan suara lembut 
  • sukakan warna yg ceria seperti pink
  • jangan sesekali jalan kengkang...
  • berperwatakkan seperti budak-tanpa keterlaluan..



Hukum qisas VS karma

Selasa, 12 Jun 2012


Ramai yang tidak mengetahui,apa sebenarnya hukum qisas, hukum qisas adalah seerti dengan karma,tetapi,jika korang adalah seorang islam,gunakan la qisas,kerana,dua perkataan ini walaupon sama maknanya,tapi perbezaan kepercayaan adalah besar.

Hokum karma adalah sinonim dengan penganut agama hindu,namun,setiap agama amat menggalakkan kebaikkan,berbanding dengan atheis, atheis seperti yang semua sedia maklum,adalah seseorang yang tidak mempercayai kewujudan tuhan,seperti komunis..

Baiklah,berbalik kepada karma dan qisas,dua perkataan ini adalah sama,perbezaan nya adalah,karma sinonim dengan penganut agama hindu,so,perlu ke kita meniru agama lain sedangkan agama islam sendiri mempunyai perkataan yang amat indah petikan dari al-quran dan al-hadis,cuba elakkan diri korang dari menggunakan perkataan karma kerana seperti hadis Rasulullah ada menyentuh bab sesuatu bangsa iaitu maksudnya..

’sesiapa yang meniru sesuatu kaum atau agama,maka mereka tergolong dalam golongan tersebut,’

Jadi,kita sudah dipesan oleh junjungan awal2 lagi,so,cara alternative lain untuk menggunakan perkataan karma adalah qisas,guna kan sahaja perkataan qisas,gantikan dengan karma untuk elakkan tergolong dalam golongan yang selain dari orang2 mukmin..

Note – Ya Allah yang maha pengasih dan penyayang,yang maha bijaksana dan yang kuasanya tidak terbatas ,lindungilah aku dari tergolong dalam golongan yang menzalimi diri sendiri..amin…

Qisas   -    pembalasan Allah kepada si penganiaya
Karma -    dalam agama hindu bermaksud tindakan seseorang yang mempengaruhi        penjelmaan semula.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK-CluCK