kaedah make up membesarkan mata.(khas untuk para remaja)

Rabu, 6 April 2011
                baru je td ade permintaan dari sorang gegurl yang bername iera.. 
omaigod...saye pon tak reti sgt hal ni..tp bolehla sikit2...ok..sebenarnye setiap gegurl mengimpikan mata yang besar right?sekaRang ni mcm2 kaedah solekan utk membesarkan mata..tp sekarang ni saye nak ajar kaedah yang senang dan tidak memerlukan kos yg tinggi..kaedah ini sesuai utk para remaja sbb solekannye tidak memerlukan shadow..cuma mascara dan beberapa jenis eye liner je..utk pengetahuan korang..shadow tidak penting dan tidak digalakkan utk remaja yg masih belajar..sbb dgn adenye shadow..muka akan kelihatan lebih matang dari usia sebenar..mesti korang semua nak muka yang ala2 comel gitu....kan?ok..caranye begini..
mula2...
segarkan mata>>
sebelum mata korang disolek...korang wajib segarkan mata dahulu..menggunakan timun segar..ataupon secara modennye..korang gunakan garnier eye roll on...supaya mata korang akan kelihatan segar apebila disolek nanti..
moisturizer>>
sapukan moisturizer yg khas utk mata pade daerah kelopak mata yg gelap....ianya amat penting untuk memberi kesan khas kpd solekan untuk membesarkan mata..
eye liner putih>>
applikasikan eye liner putih didalam line bwh mata..sehingga ke hujung kiri dan kanan mata.....untuk contoh..lihat gambar heliza dibawah..hehehe

 korang nampak tak eye liner putih atau silver yg diaplikasikan dibawah mata beliau?itulah salah satu faktor yg menyebabkan mata kelihatan besar.. 
pensil mata hitam>>
 untuk illusi mata yg besar...sapukan pensil mata hitam di luar line bawah mata..tp pastikan..sapuan korang tidak tebal...sapu pensil hitam tu sikit2 je..jgn kasi tebal...sapu diatas kelopak mata jugak ye..kat atas kelopak mata tu..boleh ikot creativiti korang nak sapu mcm mane..
mascara>>
kini tibala part yg terakhir untuk solekan mata..korang juz sapu mascara mcm biase..sapu atas dan bawah bulu mata..then kepit bulu mata gune pengepit untuk melentikkan bulu mata...

p/s::untuk mata yang lebih besar...gunakan lens yg bersaiz 17.5mm...tp utk para gadis yg mempunyai mata yg agak kecil(sepet)..korang cuma perlu gunakan lens yg bersaiz 15mm dan kebawah sudah memadai..jika lebih besar dari tu..dikhuatiri..mata korang akan jadik merah....ok..itu saje dari saye..sekian terima kasih..jika ade silap..sile tegur di ruangan komen ye... :))

3 313 orang mengomen:

  1. nelly berkata...:

    comelnya mata !!!

  1. ❀Hanim_RosLan❀ berkata...:

    betul3..mata heliza mmg sgt comel..

  1. ::dEyb:: berkata...:

    comelnye...
    nice la hanim..good info

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK-CluCK