Hukum qisas VS karma

Selasa, 12 Jun 2012


Ramai yang tidak mengetahui,apa sebenarnya hukum qisas, hukum qisas adalah seerti dengan karma,tetapi,jika korang adalah seorang islam,gunakan la qisas,kerana,dua perkataan ini walaupon sama maknanya,tapi perbezaan kepercayaan adalah besar.

Hokum karma adalah sinonim dengan penganut agama hindu,namun,setiap agama amat menggalakkan kebaikkan,berbanding dengan atheis, atheis seperti yang semua sedia maklum,adalah seseorang yang tidak mempercayai kewujudan tuhan,seperti komunis..

Baiklah,berbalik kepada karma dan qisas,dua perkataan ini adalah sama,perbezaan nya adalah,karma sinonim dengan penganut agama hindu,so,perlu ke kita meniru agama lain sedangkan agama islam sendiri mempunyai perkataan yang amat indah petikan dari al-quran dan al-hadis,cuba elakkan diri korang dari menggunakan perkataan karma kerana seperti hadis Rasulullah ada menyentuh bab sesuatu bangsa iaitu maksudnya..

’sesiapa yang meniru sesuatu kaum atau agama,maka mereka tergolong dalam golongan tersebut,’

Jadi,kita sudah dipesan oleh junjungan awal2 lagi,so,cara alternative lain untuk menggunakan perkataan karma adalah qisas,guna kan sahaja perkataan qisas,gantikan dengan karma untuk elakkan tergolong dalam golongan yang selain dari orang2 mukmin..

Note – Ya Allah yang maha pengasih dan penyayang,yang maha bijaksana dan yang kuasanya tidak terbatas ,lindungilah aku dari tergolong dalam golongan yang menzalimi diri sendiri..amin…

Qisas   -    pembalasan Allah kepada si penganiaya
Karma -    dalam agama hindu bermaksud tindakan seseorang yang mempengaruhi        penjelmaan semula.

0 313 orang mengomen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK-CluCK